Overslaan naar content

''Het leukste vind ik dat je mee kan denken over de ontwikkeling van de afdeling. Steeds verbeteren van waar we mee bezig zijn.''

Yanick SOC Analist

Hoe is jouw loopbaan als SOC analist gestart?

Ik ben ooit begonnen op een service desk, toen werkte ik veel met systeembeheer, security office en dat soort zaken. Daar merkte ik dat ik security heel interessant vond, en dan vooral het technische gedeelte van security. Dus ging ik op zoek naar een functie waar ik meer technisch bezig kon zijn en toen kwam ik de vacature van SOC analist tegen. Eigenlijk alle dingen die ik leuk en interessant vind kwamen daarin terug. Analytisch denken, verbanden leggen, onderzoeken. Zodoende ben ik als SOC analist bij Tesorion terecht gekomen.  

Je bent begonnen met wat ICT ervaring maar nog geen ervaring als SOC analyst. Welke groei heb jij doorgemaakt en hoe is dat gelukt?

Klopt! Tesorion bood mij de kans om met mijn ICT ervaring als basis het security vak verder te gaan leren. Ik mocht al vrij snel starten met een training om een certificering te halen. In die training heb ik heel veel geleerd over dit vakgebied en de verschillende tools die we gebruiken. De redelijk nieuwste detectietechnieken heb ik wel geleerd en daar ben ik nog steeds mee bezig want je kan niet alles weten in een jaar. Ik heb ook geleerd dat de visie van Tesorion een hele vernieuwende visie is, dat we een andere aanpak hebben dan hoe een klassiek SOC dat doet. En ook waarom we dat doen, dat is heel erg interessant.

Hoe draagt Tesorion bij aan jouw ontwikkeling?

Tesorion heeft me echt op weg geholpen met het opbouwen van mijn security kennis. Ik had geen ervaring op SOC gebied dus ik ben daarin begeleid vanaf het begin door collega`s met meer ervaring. Ik word gestimuleerd om te blijven leren. Bijvoorbeeld door de certificering die ik aan het halen ben maar ook door me te verdiepen in de verschillende producten en technologien. Het is niet zo’n baan waarvan je binnenkomt, het trucje leert en het uitvoert. Dat is ook één van de redenen waarom ik dit werk wil blijven doen, je bent nooit uitgeleerd.

Wat vind je het leukste aan je werk?

Het doen van onderzoek naar aanleiding van de incidenten die worden gedetecteerd. Je wilt soms ook weten; wat zien we niet of waar hebben we nog geen detectie voor. Je hebt hier de vrijheid om daar over mee te denken en je kan zelf de verantwoordelijkheid pakken. Dat vind ik het leukste, dat je mee kan denken over de ontwikkeling van de afdeling. Steeds verbeteren van waar we mee bezig zijn. 

Wat heb je wat jou betreft nodig om echt een goede SOC analist te zijn?

Je moet analytisch zijn, oplossingsgericht kunnen denken en uiteraard technische skills hebben. Als een hacker kunnen denken. In een team kunnen samenwerken maar ook goed zelfstandig je weg kunnen vinden. Je bent zelfstandig de incidenten aan het onderzoeken maar de verbeteringen doe je met je team.

Wat vind je typerend voor het werken bij Tesorion?

Ik heb leuke collega’s en ook hele slimme collega’s. Dat vond ik heel vet toen ik hier kwam werken. Er loopt hier zoveel kennis rond. Als je iets technisch wilt weten is er altijd wel iemand aan wie je het kan vragen. Dan krijg je een mega uitgebreid verhaal. Dat vind ik echt een toegevoegde waarde om met zulke mensen te mogen werken.